«
»


Toastmasters – klub javnih govorcev v Kopru

Posted by Mojmir on Sep 22, 2015

Velikokrat se nam zgodi, da poslušamo govorca, ki mu žal ne uspemo slediti. Kljub temu, da se zelo trudimo, ne moremo sprejeti sporočila, ki nam ga želi podati in v mislih odtavamo daleč stran – proč. Ponavadi tak govorec stoji pred nami kot vkopan, gleda v neko nedoločeno točko, se zelo poti, po vratu dobi rdeče izpuščaje, ponavlja besede (bom rekel, ne…) in njegov govor je poln mašil.  

 

Zakaj klub govorcev?

V življenju je veliko priložnosti, ko se lahko v dobri luči predstavimo s kratkim in dobrim govornim nastopom. Poroke, krsti, rojstni dnevi, pogrebi, seminarske naloge, zdravice med družabnimi in poslovnimi večerjami, diplomske naloge, naključni intervjuji in še in še. Tudi enostavna osebna predstavitev je lahko odločujoča za to, ali bomo dobili boljšo službo.

 

Dobri govorci imajo večjo karizmo in so v življenju uspešnejši.

Govor je veščina. In kot vsako veščino se tudi dobrega govorjenja naučimo z vadbo. Javni nastop oz. javno govorjenje v našem šolskem sistemu nima velikega pomena, zato obstaja veliko tečajev retorike in javnega nastopanja. Že več kot 100 let obstaja tudi klub javnih govorcev Toastmasters.

 

Nekaj zgodovine

Že daljnega 1905. leta je Ralph C. Smedley v Bloomingtonu (ZDA), ustanovil klub govorcev. Smedley je kot vodja izobraževanja v »Šoli mladih krščanskih dečkov (YMCA)« ugotovil pomen javnega govorjenja. Mladim je s programom govorništva želel pomagati, do izboljšanja javnih nastopov. Mladi so pričeli z vadbo. Vodenje sestankov, javne predstavitve projektov in drugi javni nastopi, so se zelo izboljšali. Ideja Toastmastersa in koristi, ki jih le-ta prinaša, so se hitro razširili. Najprej po ZDA in kasneje še po vsem svetu.

 

Kako je danes?

Danes je v svetu že preko 14.650 klubov, ki delujejo v 126 državah sveta. Vsi ti klubi združujejo preko 313.000 govorcev. Toastmastersi se lahko pohvalijo celo s svetovnim prvenstvom v javnem govorništvu. Uvrstitev na svetovno prvenstvo je vse prej kot enostavna. Na vseh kontinentih potekajo izbirna tekmovanja in na svetovno prvenstvo se uvrstijo le najboljši govorci.

Posebnost Toastmastersa je zgradba posameznega srečanja. Sestavljeno je tako, da je večina sodelujočih aktivnih. Udeleženci srečanja so lahko aktivni s pripravljenim glavnim govorom (do 7 minut) ali s krajšimi (do 2 minuti), nepripravljenimi govori. Lahko so aktivni tudi kot ocenjevalci govorov,  slovničarji, števci mašil, voditelji srečanja in voditelji tem za krajše govore. Vsako srečanje ima tudi svojega časomerilca, kajti dober govor ne sme prekoračiti njemu določenega časa.    

 

…in v Sloveniji?

Trenutno v Sloveniji deluje le klub govorcev v Ljubljani. Skupina študentov, ki se je s Toastmastersom seznanila v tujini, je klub ustanovila leta 2011. Klub šteje 50, bolj ali manj aktivnih, članov.

Člani so zelo raznoliki. Sodelujejo posamezniki, ki jim je javno govorjenje poklic in taki, ki imajo pred njim velik strah.

Jeseni leta 2015 se bo Toastmasters – klub javnih govorcev, priselil tudi v Istro. Zaživel bo v Kopru.

 

Leave a Reply

Comment